Het volledige website proces

06-10-2020
website proces

Een nieuwe website laten maken, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Daar ga ik vandaag dieper op in. Het hele website proces, van A tot Z, van eerste contact tot live! Wanneer je voor je bedrijf de investering wilt doen om een nieuwe website te laten maken dan kan ik mij voorstellen dat dit best een beetje spannend is.

Hoe maak je nou de juist keuze, met welk bedrijf ga je samenwerken en hoe gaat het allemaal in zijn werk? Nog eventjes een kleine disclaimer! Ieder bedrijf of freelancer heeft zijn eigen proces. Het proces wat ik hieronder beschrijf is de manier waarop ik het doe, dit betekend natuurlijk niet dat dit de enige manier is.

Het website proces

Eerst moet je voor jezelf bepalen wat je met je nieuwe website wilt! Om dat gemakkelijk te kunnen doen heb ik een E-book geschreven over hoe je gemakkelijk aan de hand van een aantal stappen een website briefing kan schrijven. Aan de hand van jouw website briefing kan ik een offerte voor je opstellen. Maar het liefst wil ik eerst nog even afspreken met elkaar! Dan kunnen we elkaar leren kennen en jouw website briefing bespreken. Op deze manier kunnen we nog wat ideeën uitwisselen, kan ik nog advies geven en komen we wellicht tot een nog beter plan.

Daarnaast is het ook prettig om even kennis te maken. Dan kunnen we er achter komen of het klikt, want je zult toch voor enige tijd met elkaar samen moeten werken! Daarom vind ik het altijd belangrijk voor beide partijen om een goed gevoel bij de ander te hebben. Een website is een investering die je niet zo vaak doet, dus dan moet het wel goed zitten!

Na onze afspraak hebben we dus het plan gemaakt, de ideeën vanuit de briefing hebben we aangescherpt waar nodig en aan de hand daarvan kan ik een offerte voor je opstellen. Ik stuur je de offerte vrijblijvend op en hopelijk kunnen we daarna aan de slag!

Wanneer je door mij een website laat maken dan ben je als klant normaal gesproken zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van alle content. Dat zijn dus de website teksten, logo’s, huisstijl elementen en afbeeldingen.

Mocht er nog geen logo, huisstijl of fotografie zijn dan kan ik je daar uiteraard bij helpen! Maar ook de website teksten moeten niet onderschat worden. Jij kan als klant het beste vertellen over jouw bedrijf en dienst, maar ik help je uiteraard met deze teksten. Ik geef advies in wat je waar zou moeten vertellen en hoe je dit eenvoudig over kan brengen op je website bezoeker.

Nadat jij de benodigde bestanden zoals afbeeldingen en logo’s en een aantal (concept)teksten voor de homepagina heb aangeleverd dan ben ik aan de beurt! Als je door mij een website laat bouwen dan maak ik altijd een op maat gemaakt ontwerp van de homepagina. Hierdoor kunnen de een unieke stijl maken voor jouw website die perfect aansluit bij het bedrijf en de wensen! Voor dit ontwerp gebruik ik het programma Adobe XD (Experience Design). Dit is speciale software voor het ontwerpen van website’s en apps.

In dit programma maak ik eerst ruw een wireframe. Dit is het schetsen van de indeling van de homepagina. Wat wordt de volgorde van de homepagina, welke elementen komen er op, wat komt er in het menu etc. Vervolgens ga ik aan de slag met het visualiseren van deze schets op basis van de huidige huisstijl en wensen die besproken zijn in onze eerste afspraak.

Zodra deze af is dan stuur ik het ontwerp naar je toe en heb jij als opdrachtgever de kans om hier feedback op te geven! De feedback die ik graag wil is op de algemene stijl. Kleine details tackelen we later zodra we gaan bouwen. Als de feedback is verwerkt en beide partijen helemaal tevreden zijn met het ontwerp dan start ik met het bouwen van jou site!

Dit doe ik op een afgeschermde omgeving, je oude site kan dus gewoon online blijven staan. Op deze afgeschermde omgeving richt ik de WordPress site in, installeer ik het thema en de juiste plugins. Dan begint het website proces van het  beginnen met het bouwen van de homepagina!

Uiteraard deel ik dan ook weer de site met jouw en ben je altijd in de mogelijkheid om hier feedback op te geven! In de tussentijd heb jij hopelijk gewerkt aan het schrijven van meer teksten voor de homepagina en detailpagina’s. Zodra ik die van je heb ontvangen kan ik gaan werken aan de andere pagina’s.

Heeft je website nog bepaalde functionaliteiten zoals een blog, portfolio, shop, vacature’s dan werk ik daar natuurlijk ook aan. Je zult merken dat de site steeds meer vorm gaat krijgen! Als alle pagina’s staan dan ga ik er ook voor zorgen dat deze ook perfect werken op mobiel en tablet. Hierbij kijk ik goed naar welke content er op mobiel zichtbaar moet zijn, dus we klappen niet zomaar alles onder elkaar.

Tot slot ga ik de website optimaliseren, zorg dat alles snel werkt, de SEO instellingen goed staan en we lopen allebei alles nog een keertje door! Staan alle puntjes op de i? Dan kan de website live gezet worden!

We halen de oude website van het domein af, en ik zet de nieuwe website online! Uiteraard zorg ik er dan nog een keer voor dat alles word gecontroleerd. Ook koppel ik de website aan Google Analytics en Google Search Console. Daarnaast kom ik ook nog een keer bij je uitleggen hoe je zelf de teksten en afbeeldingen van de website eenvoudig aan kan passen mocht je dat willen!

Mocht je in de weken nadat de website live staan nog iets zien wat verbeterd moet worden dan mag je dat uiteraard nog doorgeven!

Zo dat was hem dan, het volledige website proces van A tot Z! Ik hoop dat ik het duidelijk voor je heb kunnen beschrijven. Mocht je het zien zitten om dit proces met mij te gaan doorlopen, neem dan gerust contact met mij door een mailtje te sturen of gewoon eventjes te bellen.

Dit artikel is geschreven door:

Andere bekeken ook

Een wordpress website laten maken of zelf maken?

Een wordpress website laten maken of zelf maken?

Gebruik Unique Buying Reasons om jouw klant te overtuigen

Gebruik Unique Buying Reasons om jouw klant te overtuigen

Wat is Google Search Console?

Wat is Google Search Console?