Welke taken voer ik uit als je een website laat maken?

02-02-2021
Website laten maken

Een website laten maken, het klinkt misschien makkelijk. Maar daar komt toch vaak meer bij kijken dan je wellicht zal denken. Het laten maken van een website is vaak geen kleine investering, maar waar gaan dan precies al die uren werk in zitten?

Aangezien ik altijd transparant wil zijn over mijn werkzaamheden geef ik je vandaag het meest uitgebreide overzicht van mijn complete proces. Welke taken voer ik allemaal uit als je bij mij je website laat maken?

Voorbereiding

 • Als eerste komen we met elkaar in contact, mail, telefonisch, of fysiek. We bedenken met elkaar wat de doelen zijn, wat de website nodig heeft en hoe deze eruit moet gaan zien. We bepalen de pagina’s en alle nodige functionaliteiten.
 • Op basis van de pagina’s, functionaliteiten, doelen en strategie kan ik een offerte opstellen voor het project.
 • Na goedkeuring van de offerte kunnen we starten met het project. Ik werk altijd met een 35% aanbetaling, dus eerst zal deze factuur in orde gemaakt moeten worden.
 • Vervolgens kunnen we alle nodige materialen gaan verzamelen. Lettertype’s, logo in verschillende varianten, eventueel al wat teksten, foto’s en inloggegevens van de huidige hosting en website.

Ontwerpfase

 • Nadat we alles verzameld hebben kan ik aan de slag met de ontwerpfase. Bij de meeste projecten maak ik alleen een ontwerp van de homepagina van de website. Hiermee kunnen we de stijl van de hele website bepalen.
 • Voordat ik kan beginnen met de ontwerpfase ga ik eerst opzoek naar inspiratie. Welke stijl kan ik toepassen op jouw website? Ik maak een moodboard zodat we een richting kunnen bepalen.
 • Daarnaast ga ik aan de slag met het analyseren van de concurrentie. Hoe ziet hun website eruit? Waar kunnen wij in opvallen en hoe kunnen wij het anders doen?
 • Met de aangeleverde elementen zoals het logo bepaal ik de kleuren en de typografie van het project.
 • Deze informatie ga ik verwerken in het ontwerp van de homepagina. Ik schets eerst verschillende varianten wireframes en verwerk de ‘beste’ in een visueel ontwerp
 • Het ontwerp deel ik met jou, de klant, zodat je daar feedback op kan geven
 • Mocht er feedback zijn dan verwerk ik dit in een nieuwe versie!
 • Zodra alle betrokkenen helemaal tevreden zijn met het ontwerp kunnen we door naar de volgende fase.

Ontwikkelfase

 • Zodra de homepagina is goed gekeurd kunnen we gaan beginnen met bouwen. Ik maak eerst een afgeschermd domein aan waar we de site op gaan bouwen.
 • Op dit domein installeer ik WordPress en stel ik een SSL certificaat in.
 • Vervolgens installeer ik mijn thema, en een aantal essentiële plugin’s.
 • Bij het bouwen van een website begin ik altijd met het menu. Dat is de bovenste balk met het logo en de linkjes naar de andere pagina’s.
 • Zodra deze in orde is begin ik met het ontwikkelen van de homepagina. Op basis van het ontwerp maak ik deze pagina na, maar dan dus in een werkende website.
 • Vervolgens maak ik de footer zoals deze er uiteindelijk uit komt te zien.
 • In het menu en de footer plaats ik alvast alle linkjes van de pagina’s die daar moeten gaan komen. Ook al zijn deze pagina’s nog niet aangemaakt. Maar dan kan je toch al een goed beeld krijgen van hoe het er uit gaat zien.
 • Als de homepagina is gebouwd zorg ik er ook voor dat deze goed werkt op tablet en mobiel.
 • Op dit moment deel ik de website met jou en is weer ruimte voor feedback!
 • In de tussentijd kan ik verder met bouwen van de overige pagina’s. De content daarvoor heb jij allemaal aangeleverd. Dit is voor mij verre weg het meeste werk, omdat iedere pagina weer zijn eigen indeling vraagt.
 • Deze pagina’s maak ik een voor een en lopen we samen na!
 • Zodra alle pagina’s af zijn en gevuld met de juiste content controleren we allebei nog een keer of alles goed staat en goed werkt, mocht dat het geval zijn kunnen we door naar de volgende fase!

Optimalisatie fase

 • De website is eigenlijk ‘af’. Maar toch zullen we nog het een en ander moeten optimaliseren voordat we deze live gaan zetten. Ik loop alle pagina’s na en zorg dat ze allemaal snel inladen.
 • Daarnaast installeer ik wat plugins die ervoor zorgen dat je website nóg sneller wordt!
 • Ook zorg ik ervoor dat alle SEO instellingen goed staan, zoals de meta titels en beschrijvingen.
 • Op dit moment kan de website live gezet worden! We verplaatsen de site van het tijdelijke domein naar de echte site.
 • Zodra deze live staat koppel ik de website aan diverse systemen zoals Google Analytics en Google Search Console.
 • Na de live-gang van de website blijven we uiteraard de website nog een tijdje in de gaten houden om te controleren of alles goed gaat!
 • Mochten er nog wat last-minute aanpassingen zijn dan voeren we die uiteraard ook uit!

Zo, dat was hem! Het, zo-goed-als-volledige website proces! Uiteraard vraagt ieder project weer om zijn eigen aanpak. Maar ik wilde jullie graag inzicht geven het complete proces zodat je weet waar mijn uren allemaal naartoe gaan. Bij het laten maken van een website komt namelijk nogal wat kijken!

Dit artikel is geschreven door:

Andere bekeken ook

Waarom ben ik begonnen als ondernemer?

Waarom ben ik begonnen als ondernemer?

Terugblikken, reflecteren een vooruit kijken!

Terugblikken, reflecteren een vooruit kijken!

8 SEO quick wins om in de gaten te houden

8 SEO quick wins om in de gaten te houden