Hoe moeten je bezoekers navigeren?

15-02-2022
Navigeren

Bezoekers aantrekken op je website is natuurlijk niet makkelijk. Er zijn allerlei verschillende mogelijkheden te verzinnen, via social media, google, advertentie’s en ga zo maar door. Maar op het moment dat je een bezoeker dan eindelijk op jouw website heb gekregen, hoe krijg je hem op de pagina waar jij hem hebben wilt?

In dit artikel geef ik je verschillende tips over hoe je bezoekers moeten navigeren op je website.

 

Navigatie balk

Je navigatie balk, ook wel het menu genoemd op je website. Deze navigatie balk zorgt voor de basis van de navigatie. Zie dit als de kaart van je website. Hierbij moet je dus niet persé heel creatief willen zijn. Je navigatie balk moet er juist uitzien hoe de bezoeker verwacht hoe hij er uit ziet. Net als dat iedere kaart de zelfde opbouw heeft, moet een navigatie balk dat ook hebben. Even wat praktische tips:

  • Plaats je navigatie altijd rechtsboven
  • Plaats je logo altijd links boven, en maak deze klikbaar om naar de homepagina te gaan
  • Gebruik korte maar krachtige termen
  • Duid aan welke pagina er op dit moment actief is
  • Gebruik niet meer dan 7 items in je menu balk
  • Gebruik een logische volgorde, Home als eerste, Contact als laatste.

 

Maak hem sticky!

Niets is vervelender dan verdwaald raken op een website. Zodra je bezoeker eventjes de weg kwijt is dan is de kans groot dat hij of zij de website verlaat. Zorg daarom dat je navigatie balk ‘sticky’ is. Dit betekend dat je navigatie balk aan de bovenkant van je scherm blijft plakken zodra je gaat scrollen. Hierdoor is je menu dus altijd zichtbaar en hoeft je bezoeker niet meer te zoeken!

 

Footer

Je footer, dat blok met allerlei linkjes wat altijd onderaan iedere pagina staat. In deze footer kan je meer linkjes kwijt dan in je navigatie balk. Maak hier dan ook goed gebruik van! Plaats een uitgebreid menu met daarin alle relevante pagina’s van je website. Daarnaast is dit ook altijd een goede plek om je contact gegevens te plaatsen.

 

Breadcrumb

De broodkruimels van Hans en Grietje moesten ervoor zorgen dat ze altijd de weg terug konden vinden. Deze broodkruimels heb jij op je website ook nodig! Zeker wanneer je meerder niveau’s van pagina’s heb, bijvoorbeeld:

Home > Alle Producten > Product categorie > Productnaam

Door dit handige lijstje kan de bezoeker goed zien waar hij is, en kan hij gemakkelijk terug naar een hoger niveau.

 

Maximaal 3 keer klikken

Tijdens het inrichten van de informatieve website moet je eigenlijk voor jezelf altijd de regel houden dat de bezoeker maar maximaal 3 keer hoeft te klikken om op de eindbestemming te komen. Door deze regel in je achterhoofd te houden kan je ervoor zorgen dat je je website onnodig complex maakt.

 

Consistentie

Zorg er voor dat door je website heen je bezoeker op de zelfde manieren kan navigeren. Uiteraard moet je menu balk altijd op de zelfde plek blijven staan, maar dit geldt ook voor onderdelen zoals je breadcrumbs, je footer en je knoppen. Door je bezoeker consistent op de zelfde manier door je website heen laat navigeren is de kans dat hij verdwaald raakt een stuk minder klein.

 

Vergeet mobiel niet!

Je mobiele navigatie, ook super belangrijk! En wat lastiger, omdat je simpelweg minder ruimte heb. Daarom worden menu’s op mobiel vaak een beetje verstopt achter dat icoontjes met de drie streepjes, ook wel een hamburger-icon genoemd. Zorg jij ook dit icoon gebruikt, want dit gebruiken de meeste websites. Om het nóg duidelijk te maken kan je ook nog ‘Menu’ naast dit icoon zetten.

 

Maak een site map

Dus, aan de slag met het indelen van je pagina’s! Om te bepalen van welke pagina’s aan elkaar gelinkt worden kan je een sitemap maken. Dit is een soort plattegrond van je website. Een handige tool hiervoor is Gloomaps. Hiermee kan je zelf gratis aan de slag met het maken van jouw sitemap!

Ik hoop dat het je lukt om een goede site map in te richten. Mocht je hulp nodig hebben dan kan je natuurlijk altijd contact met mij opnemen.

Dit artikel is geschreven door:

Andere bekeken ook

12 Sites voor gratis stockfoto’s

12 Sites voor gratis stockfoto’s

Gebruiksvriendelijke website maken

Gebruiksvriendelijke website maken