Maak kennis met de zeven heuristieken

06-12-2022

De zeven heuristieken worden overal om ons heen gebruikt. Het zijn wetenschappelijke methodes om een bepaald doel te bereiken. Het help de persoon om makkelijker een keuze te maken en actie te ondernemen. Dit word ook in websites toegepast. Het kan een gebruiker helpen bij het kopen van een product, of bijvoorbeeld bij het aanmelden van een nieuwbrief. In dit artikel behandelen we deze methodes om er kort kennis mee te maken

1. Aesthetic-Usability Effect

Op een mooi uitziende website worden kleine fouten geaccepteerd

Een verouderde en lelijke website word vaak onbetrouwbaar ervaren. Wanneer de gebruiker dan ook nog eens tegen een probleem aanloopt, dan is de kans groot dat hij naar een andere website gaat. Bij een mooie en moderne website word een klein probleem vaker geaccepteerd.

 

2. Fitts’s Law

Maak het niet te moeilijk om op een knop te klikken

Zorg dat de gebruiker niet moet zoeken naar de knop. De knop moet bij de bijbehorende tekst staan, niet te klein zijn en de gebruiker moet met een snelle muis beweging op de knop terecht komen.

3. Goal-Gradient Effect

Laat zien hoever de bezoeker is, zodat hij weet waar het einde is.

Wanneer je een enquete of een grote formulier invult, wil je weten hoelang de het gaat duren. Als dit niet duidelijk is, dan lijkt het alsof er geen einde aankomt. De kans is groot dat je halverwege opgeeft. Met een voortgangsbalk kan je dit voorkomen. Daarmee zie je hoeveel vragen je nog moet beantwoorden. Je zal dan sneller de taak afronden.

 

4. Hick’s Law

Kiezen uit veel keuzes, kost meer tijd en moeite

Stel je komt op een webshop dat schoenen verkoopt. De webshop heeft één lange pagina met alle schoenen dat ze verkopen. Grote kans dat je hier geen keuze in kan maken. Het helpt om de hele assortment op te delen in categorieën. Bijvoorbeeld de schoenen categoriseren in merken of meest gekochte producten. Toon niet te veel opties op je webpagina.

 

5. Jacob’s Law

Herkenbare items niet veranderen

Als ik jou vraag om de instellingen van een app te zoeken. Naar wat voor icoon zoek jij? De tandwiel? Wat als we de tandwiel veranderen naar een schroevendraaier icoon? Waarschijnlijk zal je de instellingen dan niet vinden. Dit komt omdat ze overal de tandwiel icoon gebruiken, dus is dat een herkenbare icoon. Gebruik daarom herkenbare iconen op je website en verzin zelf geen andere icoon.

 

6. Miller’s Law

Een persoon onthoud ongeveer 7 items

Je kan 7± 2 items onthouden. Bij meer dan negen items kan je de aantal informatie niet aan en dat schikt jou af. Een goed voorbeeld is het menu op de website. Te veel menu opties kan te overweldigend zijn voor de gebruiker, waardoor hij niet kan kiezen op welke menu optie hij wilt klikken.

❌ Te veel menuopties

✔️ Zeven menu opties

 

7. Parkinsons’s Law

Help de gebruiker tijd te besparen bij een actie

Bespaar de gebruiker de tijd, door de adresgegevens van een ingelogde klant automatisch in te vullen in het bestelproces. Help de gebruiker bij het zoeken van een zoekopdracht. Tijdens het typen verschijnt er zoekopties. De gebruiken hoeft zijn zin hierdoor niet volledig te typen. Dit kost de gebruiker minder tijd.

Dit artikel is geschreven door:

Andere bekeken ook

Logo laten maken door een ontwerper

Logo laten maken door een ontwerper

Je oude website vervangen, het is tijd!

Je oude website vervangen, het is tijd!

Waarom een webshop een goede toevoeging is voor je bedrijf

Waarom een webshop een goede toevoeging is voor je bedrijf