Hoe moet je doelen stellen voor het komende jaar

08-12-2020
Doelen stellen

Het stellen van de juiste doelen kan je als persoon, maar ook voor je bedrijf helpen om te ontwikkelen en grote stappen te maken. Doelen bepalen stellen je in staat om het maximale uit jezelf te halen! Maar het is dan wel belangrijk dat je de juiste doelen stelt. Dus, hoe stel je doelen voor het komende jaar?

Begin op tijd

Wanneer je voor het nieuwe jaar doelen wilt gaan stellen, begin dan niet pas in de eerste week van januari. Die doelen moeten dan allang bepaald zijn, zodat je vanaf je eerste werkdag er gelijk aan kan werken! Zelf begin ik altijd begin November al te kijken naar het volgende jaar. Eerst reflecteer ik op het afgelopen jaar en kijk wat ik komend jaar wil verbeteren. Het bepalen van nieuwe doelen doe je ook niet in een uurtje. Hier moet je de tijd voor nemen, het af en toe even laten rusten en dan weer op kunnen pakken. Begin hier dus op tijd mee!

 

Wees realistisch

Ten eerste, wees realistisch voor jezelf. Doelen stellen waarvan iedereen weet dat ze onhaalbaar zijn word je alleen maar ongelukkig van. Maar je moet het jezelf ook niet te makkelijk maken. Kijk kritisch naar hoe de afgelopen jaren zijn gegaan en op welke manier je dit kan verbeteren. Bijvoorbeeld binnen een jaar je omzet verdrievoudigen klinkt misschien mooi, maar is dat wel haalbaar? Probeer een doel te stellen waarvan je weet dat je er hard voor moet werken, maar zorg dat het doel altijd realistisch is.

 

Stel het niet uit

Tot slot, het is goed om voor het nieuwe jaar doelen te stellen, maar waar wacht je dan eigenlijk nog op? Sommige doelen hebben veel tijd nodig om ze af te kunnen vinken, dus stel het werken aan je doelen niet uit, maar begin nu! Kom in actie, laat je gedrag niet afhangen van anderen, of van de kalender. Want waarom zou je wachten tot 1 januari, als je nu ook al impact kan maken? Denk dus tijdens het opstellen van jouw nieuwe doelen na over hoe en wanneer je deze wilt gaan behalen.

 

Formuleer ze meetbaar

Maak je doelen meetbaar! Dus bedenk niet, ik wil meer omzet draaien komend jaar. Maar ik wil van bedrag X naar bedrag Y omzet gaan! Hierdoor worden je doelen tastbaar en kan je streven en jezelf pushen om het doel te behalen. En dit hoeft overigens niet alleen om omzet te gaan, het kan ook gaan over een X aantal extra vrije dagen voor jezelf, X aantal nieuwe personeelsleden, X aantal opdrachten in categorie Z, en ga zo maar door! Door je doelen meetbaar te maken zorg je er ook voor dat je een doel minder snel opgeeft.

 

Ben jij al begonnen met het opstellen van de doelen voor het komende jaar? Wacht er niet langer mee als je dit nog niet heb gedaan! Zorg dat je weet wat je wilt, kom in actie, merk positieve veranderingen op en verander iets als het niet werk. Zolang je dat in je achterhoofd houd, wordt 2021 jouw beste jaar ooit!

Dit artikel is geschreven door:

Andere bekeken ook

Waarom heeft jouw bedrijf een rebranding nodig?

Waarom heeft jouw bedrijf een rebranding nodig?

Waarom heb ik mijn bedrijfsnaam veranderd?

Waarom heb ik mijn bedrijfsnaam veranderd?

Mijn doelen voor 2021!

Mijn doelen voor 2021!