Hoe overtuig je bezoekers op je website?

25-01-2023

Bezoekers overtuigen is de basis van de waarde van je website. Aan de hand van de principe’s van Robert Cialdini, Amerikaans oud-hoogleraar psychologie en marketing, gaan we deze behandelen. Hij heeft namelijk jarenlang onderzoek gedaan naar het overtuigen van mensen. Vervolgens heeft hij zeven overtuigingsprincipes opgesteld. In deze blog leg ik je uit wat de zeven overtuigingsprincipes zijn en hoe jij dit op jouw website kan toepassen.

Sociale bewijskracht

Voordat we een product kopen, bekijken we eerst de meningen en ervaringen van andere mensen. We zoeken reviews op het internet of praten met de mensen om ons heen.

Maak hiervan gebruik op jouw website. Toon reviews van jouw klanten. Zorg dat hier de naam van de klant bij staat, om de reviews betrouwbaar te maken. Of geef bij een product aan hoeveel klanten dit gekocht hebben. Hiermee laat je zien dat het product vaak verkocht is, waardoor klanten denken dat het een goed product is. Ook kan je een categorie tonen van meest gekochte product of meest gelezen blog.

 

Autoriteit

We hebben niet altijd kennis van een product dat we willen kopen. We vertrouwen dan op een expert. Als bijvoorbeeld een tandarts zegt dat een bepaald merk tandenborstel het beste is, dan vertrouwen wij dat.

We leren van kinds af aan te luisteren naar je ouders, leraren, de tandarts en de dokter. Allemaal experts. Dat doen we nu nog steeds. Toon op je website een expert die jouw product aanbeveelt. Je kan ook laten zien dat jij de expert ben, door het plaatsen van de logo’s van jouw keurmerken, om aan te tonen dat je aan wettelijke eisen voldoet. Het tonen van logo’s van verschillende betaalmethodes schept ook vertrouwen.

 

Sympathie

Mensen zeggen sneller ja tegen iemand die ze sympathiek vinden. Hoe sympathiek komt jouw bedrijf over?

Op je website kan je op verschillende manieren sympathiek overkomen. Toon bijvoorbeeld foto’s van jou en de werknemers op de ‘Over ons’ pagina. Plaats hier persoonlijke verhalen per persoon of een algemeen verhaal over het bedrijf. Kom ook vriendelijk over in je teksten, want je krijgt sympathiek als je aardig bent tegen je klanten.

 

Commitment & consistentie

We handelen graag consistent. Zodra we aan iets beginnen, willen we dat ook afmaken. Een voorbeeld is een aankoopproces. Hoe verloopt het aankoopproces bij jouw bedrijf? Moet de klant een grote stap maken door een product te kopen?

Het is het best om de aankoopproces te verdelen in kleine stappen. Bied de klant bijvoorbeeld eerst een brochure of een gratis advies gesprek aan. Voor de klant is de drempel nu lager om de volgende stap te nemen en een product van jouw bedrijf te kopen.

 

Wederkerigheid

De eerste kleine stap uit ‘Commitment & consistentie’ heeft te maken met wederkerigheid. Je bied als bedrijf iets aan zonder dat je iets terug verwacht. Zoals een gratis advies gesprek.

Op deze manier sta je bij de ander in het krijt. Ze zullen hierdoor sneller gebruik maken van je diensten. Bied bijvoorbeeld een gratis testproduct, een gratis gesprek, een brochure of tips.

 

Eenheid

Zorg dat een klant zich verbonden voelt bij jouw bedrijf. Dit gebeurt wanneer het bedrijf en de klant dezelfde mening delen. Het is daarom belangrijk om te bepalen welke doelgroep je wilt aanspreken. Als je iedereen in het algemeen aanspreekt, zullen weinig mensen zich aangesproken voelen.

Als je één groep aanspreekt, dan zullen ze zich verbonden voelen met jouw bedrijf bedrijf en sneller je diensten of producten gebruiken.

 

Schaarste

De klant wil een product kopen en twijfelt nog een beetje. Vervolgens ziet hij dat er nog maar drie in de voorraad is. Dit overtuigt de klant om het product te kopen, omdat hij dit niet wil missen.

Het is voor de mens van nature om te verlangen naar iets zeldzaams. We willen mee doen met een tijdelijke actie, een product kopen dat bijna uitverkocht is of maar een beperkt aantal van zijn.

Als je een aanbieding hebt die maar tijdelijk is, geeft dit duidelijk aan. Klanten willen deze aanbieding niet missen! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gaat liegen over de voorraad of de speciale aanbieding.

Welke overtuigingsprincipe werkt het beste bij jouw bedrijf?

Dit artikel is geschreven door:

Andere bekeken ook

Waarom je juist nu een webshop zou moeten hebben

Waarom je juist nu een webshop zou moeten hebben

Menno van Paassen gaat verder als Studio MVP

Menno van Paassen gaat verder als Studio MVP

Wat is er veranderd sinds mijn prijzen op mijn website staan?

Wat is er veranderd sinds mijn prijzen op mijn website staan?