Hoe maak je je website sneller?

19-05-2020
website sneller maken

Een snelle website is anno 2020 echt een must. Laad je website heel traag? Dan zul je merken dat je bezoekers snel afhaken. Wanneer je website er een paar seconden over doet om te laden verliest je potentiële klant al zijn geduld en bestaat dat kans dat hij alweer weg klikt.

Daarom is het dus erg belangrijk dat je website lekker snel is! Allereerst, hoe test je of je website snel is? Hier zijn verschillende tools voor op het internet die je gratis kan gebruiken. De 3 tools die ik het meeste gebruikt zijn:

Via deze sites kan je de link van jouw site invullen en gaan ze hem testen op snelheid. De scores die hier uitkomen kunnen wat van elkaar verschillen. Maar in de testresultaten is het altijd duidelijk of je score goed of niet goed is.

 

Hoe snel moet je website zijn?

Er zit een verschil tussen de eerste response van je website en de volledige laadtijd. De eerste response is wanneer je een website in laad en dan het eerste wat je dan vervolgens kan zien. Vervolgens kan het daarna nog even duren totdat echt alle elementen zijn ingeladen. Dat is dus het verschil tussen de responstijd en de volledige laadtijd.

Ik adviseer om er voor de zorgen dat je eerste responstijd echt onder de 2000 milliseconden proberen te krijgen. Vervolgens kan de volledige laadtijd van de website ongeveer rond de 5000 milliseconden liggen. Wanneer je deze getallen hebt zal je merken dat de cijfers van de bovengenoemde test allemaal positief zullen zijn.

Door gebruik te maken van bovenstaande tools kan je er ook achter komen wat er specifiek verbeterd moet worden aan je website om een snellere laadtijd te krijgen. Dit kan je dus zeker opvolgen als tips. Alleen zijn deze tips wel vaak redelijk technisch en is er weinig uitleg over wat je precies moet doen.

 

Dus, wat kan je doen om je website sneller te maken?

Om je WordPress website sneller te maken kan je verschillende acties ondernemen. Tip, test na iedere actie opnieuw je website om te kijken hoeveel sneller deze is geworden.

Cache plugin
Als eerste raad ik je aan om een cache plugin te gebruiken. Een cache plugin zorgt ervoor dat je website sneller laad wanneer een bezoeker terugkomt op je website. Er zijn er heel veel verschillende beschikbaar, maar ik gebruik altijd WP Fastest Cache. Deze kan je installeren via plugins en vervolgens activeren. Als deze ingesteld staat kan je de volgende vinkjes aanklikken om het beste resultaat te krijgen.

Compress plugin
Vervolgens kan je met Autoptimize verschillende bestanden comprimeren. Hierdoor worden de bestanden kleiner gemaakt en kan je website deze makkelijker en sneller inladen. Als het goed is kan je na deze twee stappen al duidelijk verschil zien in de resultaten van de tests.

Afbeeldingen comprimeren
De afbeeldingen die je op je website upload mogen niet te groot zijn. Zorg ervoor dat ze niet te veel pixels hebben en dat ze niet boven 1 MB zitten. Er zijn verschillende manieren waarop je je afbeeldingen kan comprimeren. Om te afmetingen van je afbeelding kleiner te maken adviseer ik gebruik te maken van software als Photoshop of Lightroom.

Om je afbeeldingen een kleine bestandsgrootte te geven kan je je afbeeldingen comprimeren door ze te uploaden op de website: Image Compressor. Deze website verkleind je afbeeldingen tussen de 60% en 80% terwijl de kwaliteit hetzelfde blijft. Vervolgens kan je de afbeeldingen weer downloaden en daarna gebruiken op je website.

Ook kan je op je WordPress website gebruik maken van Smush. Dit is ook een plugin die je afbeeldingen kleiner maakt. Een combinatie van bovenstaande 3 opties is in mijn ogen het beste!

 

WordPress opschonen
Vervolgens is het verstandig om je website even goed op te schonen. Verwijder plugins die je niet gebruikt, thema’s die niet actief zijn en afbeeldingen die je niet gebruikt. Weet je niet zeker wat je allemaal kan verwijderen? Neem dan gerust even contact op met je website developer om advies te vragen.

 

Maak gebruik van een snelle hosting provider.
Er zijn gigantisch veel verschillende hosting providers waar je gebruik van kan maken. Ik kan me goed voorstellen dat het lastig in te schatten is welk bedrijf je moet hebben en wat voor pakket je moet kiezen.

Daarom wil ik je een handje helpen. Ik raad je aan om gebruik te maken van Siteground. Hier hebben ze goede pakketten en een snelle laadtijd. Daarnaast hebben ze een overzichtelijke interface waardoor het heel gebruiksvriendelijk is.

Klik hier om te pakketten te bekijken en aan te schaffen.

 

Wat zijn je resultaten?

En, wat zijn de resultaten van je tests? Zijn ze veel beter geworden of had je er meer van verwacht? Ik ben heel erg benieuwd! Laat het gerust weten door mij een berichtje te sturen via social media.

Dit artikel is geschreven door:

Andere bekeken ook

Hoe het F-patroon kan zorgen voor een hogere conversie op jouw website

Hoe het F-patroon kan zorgen voor een hogere conversie op jouw website

Wat moet er juist niet op je website staan?

Wat moet er juist niet op je website staan?

Logo laten maken door een ontwerper

Logo laten maken door een ontwerper